kaip išvengti žarnyno ligų

Mikroorganizmai per aplinkos daiktus (maisto gamybinį inventorių, stalo įrankius ir indus), nešvarias rankas gali nesunkiai patekti į maistą ir sukelti įvairias infekcines žarnyno ligas. Ypač bakterijos gerai dauginasi tuose produktuose, kuriuose yra daug drėgmės ir baltymų: mėsoje, jūros gėrybėse, virtuose ryžiuose, gaminiuose iš makaronų, piene, sūryje ar kiaušiniuose. Pakanka penkiolikos minučių, kad iš vienos bakterijos pasidarytų dvi, o per 6 valandas jų prisidaugina iki 16-os milijonų. Norint išvengti šių ligų patariama vadovautis šiais punktais:

  • Parsinešus maisto produktus iš parduotuvės ir prieš ruošiant gaminti maistą, yra būtina visus produktus patikrinti ar nėra pažeisti, pradėję gesti, ar tinkamai supakuoti ir panašiai.
  • Tada vaisiai ar daržovės turi būti kruopščiai plaunami ir valomi.
  • Pasiėmus produktus iš šaldiklio, būtina juos tinkamai atšildyti. Atšildymas gali būti vykdomas tokiu būdu: originalioje pakuotėje laikant maistą šaldytuve, taip pat galima pasinaudoti mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija arba po šaltu tekančiu vandeniu (būtina produktą įdėti į maišelį, kad nesiliestu tiesiogiai su vandeniu). Pakartotinai užšaldyti jau atšilusio produkto neleidžiama, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, toks produktas gali tapti nesaugus.
  • Kai produktai paruošiami gaminimui, būtina juos atskirti. Maistą, kurį valgysime iš karto ir kurį dar apdorosime termiškai (pavyzdžiui, žalią mėsą ir daržoves), reikėtų laikyti net ant atskirų lentelių ir pjaustant naudoti atskirus įrankius. Taip išvengsime kryžminio užteršimo.
  • Pradėjus termiškai apdoroti, būtina pasiekti tinkamą temperatūrą, kad žūtų visi nepageidaujami mikroorganizmai. Moksliniais eksperimentais yra nustatyta, kad 70 °C temperatūroje per 30 sekundžių žūva beveik visi mikroorganizmai.
  • Pasikeitus gaminio išvaizdai, kvapui bei skoniui, jo vartoti negalima. Nors pašalinus pelėsius gaminys atrodo tinkamas vartoti, juo nesunku apsinuodyti. Suvalgius nešviežio maisto gali kamuoti žarnyno infekcinės ligos, pykinimas, viduriavimas. Įrodyta, kad pelėsių išskiriamos toksinės medžiagos besikaupdamos žaloja žmogaus organizmo ląsteles, kenkdamos kepenims, inkstams, kitiems vidaus organams. Pavojingiausiais laikomi supeliję pieno produktai, dešros, riešutai. Todėl reikėtų abejotinos kokybės maisto produktus tuoj pat išmesti.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro,

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Justina Rimkutė,

Tel. Nr.: 865540825

El. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Renginių kalendorius

Gruodis 2018
Pi An Tr Ke Pe Še Sek
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Nescia
Nenusisuk
Neuzstrik
Marion
Nepirk
Sokti
Dviraciai
Ambasadorius
Grįžti į viršų